Актаныш

Актаныш районы

16+
2024 - Гаилә елы
Сәламәтлек сагында

Здоровый образ жизни - с чего начать: 11 правил здорового питания

Прошедшая пандемия COVID-19 продемонстрировала, что абсолютной ценностью для человека любого возраста является здоровье и для его сохранения необходимо следовать простым правилам.

 

Прошедшая пандемия COVID-19 продемонстрировала, что абсолютной ценностью для человека любого возраста является здоровье и для его сохранения необходимо следовать простым правилам:

-отказаться от вредных привычек;

  • правильно питаться: см. ниже 11 правил здорового рациона',

-быть физически активным;

  • контролировать свой вес;
  • избегать стрессовых ситуаций;
  • соблюдать режим дня, уделяя отдыху и здоровому сну не менее 8 часов в сутки;
  • ВАЖНО! Один раз в год проходить профилактический медицинский осмотр или диспансеризацию в поликлинике по месту жительства, в случае ухудшения самочувствия обращаться за медицинской помощью немедленно.

11 правил здорового питания,

которые помогут надолго сохранить здоровье:

  1. Сочетайте растительные и животные продукты.

В рационе должны присутствовать продукты как животного, так и растительного происхождения. С животными продуктами организм получает незаменимые аминокислоты, витамины А, группы В, кальций, медь, железо, цинк; растительные продукты - источник растительного белка, полиненасыщенных жирных кислот, витаминов (С, Р, К, фолата, В6, каротиноидов), минеральных веществ (калия, кальция и магния), пищевых волокон, а также биологически активных веществ, таких как фитостерины и флавоноиды.

  1. Несколько раз в день необходимо есть каши, бобовые, хлеб, макаронные изделия (6—11 порций: 1 порция хлеба = 25-30 г.; 1 порция каши = 50 г.). С этими продуктами в организм должно поступать не менее половины суточной калорийности. Зерновые продукты и картофель (вареный или запеченный) содержат мало жиров, однако богаты белком, минералами (калий, кальций и магний) и витаминами (витамин С, фолат, В6, каротиноиды). В хлебе, особенно цельнозерновом, много витаминов группы В, калия, железа, фосфора, пищевых волокон. Употребляйте разный хлеб -пшеничный, ржаной, отрубной, из цельносмолотого зерна и муки грубого помола, ограничивайте белый хлеб из рафинированной муки.

 

  1. Ежедневно ешьте не менее 200 г. сырых и 200 г. фруктов или ягод.

Свежие овощи и фрукты содержат мало жиров и калорий, их можно есть без риска ожирения, кроме того, они обеспечивают организм витаминами группы В, микроэлементами и минеральными веществами (калий, магний и кальций), пищевыми волокнами. Также в них содержатся незаменимые непищевые вещества, таких как фитостерины и флавоноиды.

  1. Ограничивайте жиры, особенно животные.

Избыток животных жиров вызывает сердечно-сосудистые заболевания, кроме того, жирные продукты очень калорийны, частое их употребление может привести к ожирению. Поэтому следует ограничить жирные сорта мяса и птицы, жирные молочные продукты, деликатесы, копчености, жареные блюда - особенно не рекомендуется жарить на животном жире.

Однако совсем отказываться от животных жиров не стоит: в них содержатся незаменимые жирные кислоты, без которых не усваиваются витамины A, D, Е и К. Источниками таких жиров должны стать нежирное мясо, птица и рыба, маложирные молочные продукты, яйца и нежирные субпродукты (печень, сердце, желудки).

  1. Заменяйте жирные мясопродукты рыбой, птицей, постным мясом или бобовыми.

Среднее потребление красного мяса следует ограничить до 80-90 г. в день - например, съедать полноценную порцию раз в 2-3 дня. Вместо него в рацион должны войти птица, рыба, морепродукты, орехи, горох, чечевица или другие бобовые.

  1. Ежедневно потребляйте молоко и кисломолочные продукты (2-3 порции молока, йогурта или сыра: 1 порция = стакан молока или йогурта; ломтик сыра = 30 г.). С молочными продуктами в организм поступают полноценные и легкоусвояемые молочные белки, соединения кальция и фосфора, витамины А, Вг, Д. Кисломолочные продукты, вдобавок ко всем полезным свойствам молока, полезны для кишечника - в них содержится микрофлора, способствующая правильному пищеварению. Однако сливки и сметану лучше ограничить - они содержат много насыщенного жира, но мало белка и других незаменимых веществ. Вместо сметаны можно употреблять нежирный йогурт, кефир или мягкий творог.
  2. Ограничивайте сахар и продукты с добавленным сахаром. Сахар и сладости ничего не содержат, кроме пустых калорий, поэтому их можно исключить из рациона без малейшего ущерба для здоровья. Кроме того, злоупотребление сладким вызывает кариес, поэтому чем меньше сахара - тем лучше. По нормативам, сахар нужно употреблять не более 25 г/сутки - это 5-6 чайных ложек.
  3. Ограничивайте соль и соленые продукты.

От избытка соли повышается артериальное давление, возрастает вероятность инсульта. По рекомендации ВОЗ, верхний предел потребления соли - 4-5 г/сутки. Если вы живете в регионе с дефицитом йода, употребляйте только йодированную соль.

  1. Пейте не менее 1,5 л жидкости в день.

Важно соблюдать питьевой режим: недостаток жидкости ведет к обезвоживанию организма, избыток перегружает сердце и почки, а также ведет к вымыванию из организма витаминов. Для утоления жажды используйте обычную и минеральную воду, отвары из сухофруктов, зеленый чай, домашний хлебный квас, клюквенный морс, свежевыжатые соки. Откажитесь от сладкой газировки, ограничьте употребление нектаров, сокосодержащих напитков, восстановленных соков.

  1. Следите за весом и не забывайте о физических нагрузках.

Для поддержания физической формы рекомендуется регулярно взвешиваться и вычислять свой индекс массы тела (ИМТ). Если он выходит за пределы нормы (от 18 до 25), необходимо снизить калорийность рациона и усилить физические нагрузки, к которым можно отнести: быструю ходьбу в течение 30—40 минут ежедневно, более трех раз в неделю интенсивные занятия силовыми упражнениями не менее 20 минут; в свободное время - занятия плаванием, или танцами, или езда на велосипеде, лыжах

  1. Соблюдайте правильный режим питания.

Для здоровых людей рекомендуется 4-5-разовое питание с 3-4-часовыми промежутками между приемами пищи. Энергетическая ценность завтрака должна составлять 25-30% калорийности суточного рациона, обед - 30-35%, ужин - 20-25%. В промежутке между основными приемами пищи можно устраивать перекусы (5- 15% от общей калорийности): употреблять фрукты, салаты, маложирные молочные продукты.

 

Сәламэт яшэү рәвеше - нәрсәдән башларга?

Сэламэт туклануныц 11 кагыйдэсе

C0VID-19 пандемиясе курсэткэнчэ, hap яшьтэге кеше ечен абсолют кыйммэт- саламэтлек тора Ьэм аны саклау очен гади кагыйдэларне утэрга кирэк:

  • начар гадатлэрдэн баш тарту;
  • дерес туклану: тубэндэ сэламэт диетаныц 11 кагыйдэсе китерелгэн',
  • физик яктан актив булу;
  • уз авырлыгыцны контрольдэ тоту;

-стресслы ситуациялэрдэн саклану;

  • кон режимын утау, ял итугэ Ьэм сэламэт йокыга тэулегенэ кимендэ 8 сэгать булеп биру;
  • М0ИИМ! Елына бер тапкыр профилактик медицина тикшеруе яки яшэу урыны буенча поликлиникада диспансеризация узарга, сэламэтлек начарланган очракта медицина ярдэме сорап, тиз арадаук морэжэгать итэргэ.

Сэламэтлекне сакларга ярдэм итуче сэламэт туклануныц 11 кагыйдэсе:

  1. Усемлек Ьэм хайваннар продуктларын берлэштереп кулланыгыз.

Ашау рационында терлек Ьэм усемлек продуктлары булырга тиеш. Терлек продуктлары белэн организм алыштыргысыз аминокислоталар, А витаминнары, В теркеме витаминнары, кальций, бакыр, тимер, цинк ала; усемлек продуктлары - усемлек аксымы, политуендырылмаган май кислоталары, витаминнар (С, Р, К, фолат, В6, каротиноидлар), минераль матдэлэр (калий, кальций Ьэм магний), азык жепселлэре, шулай ук фитостериннар Ьэм флавоноидлар кебек биологик актив матдэлэр чыганагы.

  1. Конгэ берничэ тапкыр ботка, кузаклылар ризыкларын, икмэк, макарон ашарга кирэк (6-11 порция: 1 порция ипи = 25-30 г; 1 порция ботка = 50г). Бу ризыклар белэн организмга конлек калориянец яртысыннан кубрэге керергэ тиеш. Бертекле ризыкларда Ьэм бэрэцгедэ (пешерелгэн яки томалап эзерлэнгэн) майлар аз, эмма аксымга, минералларга (калий, кальций Ьэм магний) Иэм витаминнарга (С витамины, фолат, В6, каротиноидлар) бай. Икмэктэ, бигрэк тэ тулы бертекле оннан эзерлэнгэн икмэктэ, В теркемендэге витаминнар, калий, тимер, фосфор, азык жепселлэре куп. Терле ипи ашагыз-бодай, арыш ипие, керпэле оннан, тулы бертекле оннан Ьэм эре тарттырылган оннан эзрлэнгэн ипи, э чистартылган оннан ак икмэкне чиклэгез.
  2. Кон саен ким дигэндэ 200 г чи яшелчэ Ьэм 200 г жилок яки жимеш ашагыз.

Яшелчэлэр Ьэм жилэк-жимешлэрдэ майлар Иэм калориялэр аз, аларны ашау симеругэ куркыныч тудырмый, моннан тыш, алар организмны В теркеме витаминнары, микроэлементлар Иэм минераль матдэлэр (калий, магний Ьэм кальций), азык жепселлэре белэн тээмин итэ. Шулай ук аларда фитостериннар Ьэм флавоноидлар кебек алыштыргысыз азык булмаган матдэлэр бар.

 

  1. Майларны, аеруча терлек майларын чиклэгез.

Хайван майларыныц артуы йерэк-кан тамырлары авыруларын тудыра, естэвенэ, майлы ризыклар бик калорияле, аларны еш куллану симеругэ китерергэ мемкин. Шуца кура кош-корт Ьэм итнец майлы терлэрен, майлы сет продуктларын, деликатесларны, ысланган, кыздырылган ризыкларны чикларга кирэк - аеруча хайван мае белан кыздырырга кицэш ителми.

Эмма хайван майларыннан бетенлэй баш тартырга кирэкми: аларда алыштыргысыз май кислоталары бар, аларсыз A, D, Е Ьэм К витаминнары узлэштерелми. Мондый майларныц чыганаклары майсыз ит, кош-корт Ьэм балык, аз майлы сет продуктлары, йомырка Иэм майсыз субпродуктлар (бавыр, йерэк, ашказаны) булырга тиеш.

  1. Майлы ит продуктларын балык, кош, майсыз ит яки кузаклыларга алыштырыгыз.

Кызыл итне уртача куллануны кененэ 80-90 г кадэр чиклэргэ кирэк - мэсэлэн, тулы порцияне 2-3 кенгэ бер тапкыр ашарга була. Анын урынына рационга кош, балык, дицгез продуктлары, чиклэвек, борчак, ясмык яки башка кузаклылар керергэ тиеш.

  1. Кон саен сот Ьэм сот ризыкларын кулланыгыз (2-3 порция сет, йогурт яки сыр: 1 порция = бер стакан сет яки йогурт; сыр кисэге = 30 г). Сет продуктлары белэн организмга тулы Иэм жицел узлэштерелэ торган сет аксымнары, кальций Ьэм фосфор кушылмалары, А, В2, Д витаминнары керэ. Ачы сет ризыклары етнец барлык файдалы узлеклэре белэн, эчэклек ечен файдалы - аларда ашказаны эшкэртугэ ярдэм итуче микрофлора бар. Лэкин сет естен Ьэм каймакны чиклэу яхшырак - аларда туенган май куп, эмма протеин Ьэм башка кирэкле матдэлэр аз. Каймак урынына аз майлы йогурт, кефир яки йомшак эремчек кулланырга мемкин.
  2. Шикэр Ьэм шикэр остэлгэн ризыкларны чиклэгез. Шикэр Ьэм татлы ризыкларда буш калориядэн башка бернэрсэ дэ юк, шуца курэ аларны кулланмау - сэламэтлеккэ зыян китерми. Моннан тыш, тэм-томнарны куп куллану кариеска китерэ, шуца курэ никадэр азрак шикэр шулхэтле яхшырак. Нормативлар буенча, шикэрне тэулегенэ 25 г артык кулланмаска кирэк - бу 5-6 чэй кашыгы.
  3. Тоз Ьэм тозлы ризыкларны чиклэгез.

Артык тоз кан басымын кутэрэ, инсульт ихтималы арта. Бетенденья сэламэтлек саклау оешмасы тэкъдиме буенча, тоз куллануныц югары чиге тэулегенэ 4-5 г. Эгэр дэ сез йод житмэу тебэгендэ яшисез икэн, йодланган тозны гына кулланыгыз.

  1. Кенгэ ким дигэндэ 1,5 литр сыеклык эчегез.

Эчу режимын саклау меЬим: сыеклык житмэу организмны сусызландыра, куп эчу исэ, киресенчэ, йерэк Ьэм беерлэргэ авырга килэ, шулай ук организмнан витаминнарны юып чыгара. Сусауны канэгатьлэндеру ечен гади Ьэм минераль су, кипкэн жилэк-жимеш кайнатмалары, яшел чэй, ейдэ ясалган икмэк квасы, мук жилэге морсы, яца сыгылган соклар кулланыгыз. Татлы сода суларыннан баш тартыгыз, нектар, соклы эчемлеклэр, торгызылган соклар куллануны чиклэгез.

  1. Авырлыкны кузэтегез haw физик кунегулар турында онытмагыз.

Физик форманы саклау ©чей даими улчэну Ьэм тан массасы индексын (ИМТ) исэплэу кицэш ителэ. Эгэр ул нормадан артса (18дэн 25кэ кадар), рационный калориялелеген киметергэ Ьэм физик кунегулэрне кубэйтергэ кирэк, аларга тубэндэгелэрне кертергэ мемкин: кен саен 30-40 минут дэвамында тиз йеру, атнага кимендэ ©ч тапкыр 20 минуттан арттырып кеч кунегулэре белэн интенсив шегыльлэну; буш вакытта йезу, яки бию, яки велосипедта, чацгыда йеру.

  1. Дорес туклану режимын саклагыз.

Саламат кешелэр ©чен ашау аралыгы 3-4 сэгать булган 4-5 тапкыр ашау кицэш ителэ. Иртэнге ашныц энергия кыйммэте тэулеклек рационынын 25-30% калориялелеген ташкил итэргэ тиеш, тешке аш - 30-35%, кичке аш - 20-25%. Теп ашаулар арасында бераз ашап алу (5-15% гомуми калориялелектан) оештырырга мемкин: жилак-жимеш, салатлар, аз майлы сет продуктларын кабарга була.

Следите за самым важным и интересным в Telegram-каналеТатмедиа


Оставляйте реакции

0

0

0

0

0

К сожалению, реакцию можно поставить не более одного раза :(
Мы работаем над улучшением нашего сервиса

Нет комментариев